Όπως έγραψα στο σχολικό vs  εξωσχολικό βιβλίο  η καλλιέργεια  αναγνωστικής συμπεριφοράς στα παιδιά μας μόνο θετικά αποτελέσματα έχει για αυτά.

Πώς, όμως την δομούμε;  Είναι τόσα και τόσα πράγματα στα οποία πρέπει να διαπαιδαγωγήσουμε τα παιδιά μας που πολλές φορές δεν κρίνουμε αναγκαίο να ασχοληθούμε και με αυτό.  Άλλωστε, οι καθημερινές μας υποχρεώσεις είναι αμέτρητες, οι δραστηριότητες των παιδιών μας ακόμη περισσότερες -μπαλέτο, κολυμβητήριο, ποδόσφαιρο, ενόργανη, πιάνο, κιθάρα -…πού χρόνος για να διαβάσουμε κι ένα βιβλίο!  Κι όμως οι πρόγονοί μας σημείωναν: Νους υγιής εν σώματι υγιή.  Φυσικά και είναι απαραίτητη η άθληση, όμως, και η καλλιέργεια του νου πρέπει να συμβαδίζει και να μην περιμένουμε από την σχολική εκπαίδευση να το κάνει γιατί δεν μπορεί.  Ακόμη περισσότερο αν περιμένουμε την ελληνική  εκπαίδευση να δημιουργήσει τη φιλαναγνωσία το παιχνίδι έχει χαθεί (βλ. σχολικό vs εξωσχολικό βιβλίο).

Τα βιβλία είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος μας όταν θέλουμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για έννοιες και θέματα σύνθετα ή συναισθηματικά φορτισμένα

Ένας πρώτος κανόνας, ο οποίος και ισχύει για  κάθε τι φυσικά, είναι το ατομικό μας παράδειγμα.  Αν γενικά υπάρχει αγάπη για το βιβλίο μέσα στο σπίτι είναι φυσικό, ως ένα βαθμό, να ακολουθεί και το παιδί.  Σημαντικό είναι λοιπόν, από τα πρώτα βήματα της ζωής του παιδιού μας επιλεγμένα βιβλία σχετικά με την ηλικία του και την ψυχοσωματική του ανάπτυξη να μας συντροφεύουν.  Και λέω «μας» διότι εμείς είμαστε που τα διαβάζουμε στα παιδιά μας και δημιουργούμε την γέφυρα σύνδεσης μαζί τους.  Μην ξεχνάμε πως τα βιβλία είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος μας όταν θέλουμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για έννοιες και θέματα σύνθετα ή συναισθηματικά φορτισμένα ή ακόμη που δεν γνωρίζουμε σε βάθος και πρέπει να απαντήσουμε στις ερωτήσεις τους.  Εντάξτε την ενασχόληση με το βιβλίο στην καθημερινότητα των παιδιών.  Όπως καθημερινά θα δούνε τηλεόραση έτσι μπορούν να ασχοληθούν και με ένα βιβλίο. Ποια ώρα, είναι στην ευχέρειά σας.  Ίσως την ώρα που γυρίζετε από τη δουλειά και θέλετε κάποια «αποσυμπίεση» ενώ λαχταράτε να ασχοληθείτε με τα παιδιά σας ή το βράδυ πριν κοιμηθούν. Προσωπικώς,  η ωραιότερη ώρα της ημέρας  μου ήταν η ώρα του ύπνου όπου μετά το βραδινό τους μπάνιο και με τις πιτζάμες τους στα κρεβάτια τους διαλέγαμε το βιβλίο που θα διαβάζαμε προτού κοιμηθούν.  Ακόμη και στο Δημοτικό τους διάβαζα παιδικά μυθιστορήματα, ένα κεφάλαιο κάθε βράδυ.

Οι επισκέψεις στις εκθέσεις βιβλίου, στις εκδηλώσεις και παρουσιάσεις βιβλίων  καθώς και να γίνουμε μέλη σε  δανειστική βιβλιοθήκη θα ενδυναμώσει το δεσμό του παιδιού με το βιβλίο. Αργότερα όταν θα εκδηλώσει την κλίση του μπορεί και να επιλέγει μόνο του τα βιβλία που του αρέσουν.

 

%d bloggers like this: